10 úžasné fakty o modré veľryby

Modrá veľryba je vodný cicavec, ktorý je klasifikovaný podľa druhov veľrýb baleen. Z vedeckého hľadiska je známy ako Balaenoptera musculus. Modré veľryby majú tri hlavné diskrétne kategórie; v oblasti južného oceánu sa nachádza Balaenoptera musculus, ktorý sa nachádza v severnom Atlantiku a Tichomorí, Balaenoptera musculus intermedia, a Balaenoptera musculus brevicauda, ​​ktorý žije v Indickom oceáne a Južnom Tichom oceáne. Modrá veľryba je veril byť medzi najväčšie zviera kedy existovať.

Modré veľryby sú mierne škvrnité a sú modrasto sivé s ľahšími spodnými stranami. Svetlejšie spodné strany sú kvôli hromadeniu rias v chladnejšej vode, preto sa nazýva síra dna. Modrá veľryba má plochú hlavu, ktorá má tvar písmena U; má tiež vyčnievajúci okraj, ktorý vedie od dúchacej komory k hornému peru. Okrem toho predná časť úst veľryby obsahuje 300 baleen dosiek, ktoré pomáhajú pri vyprázdňovaní vody z úst počas kŕmenia. Modré veľryby sa zaraďujú medzi najvýraznejšie tvory na základe faktov uvedených nižšie.

Desať úžasné fakty o modré veľryby

Sú masívne

Je známe, že modré veľryby majú masívnu postavu tela; vážia približne 170 000 kilogramov (170 až 200 ton). Byť v oceáne pomohol modrým veľrybám zachovať si svoju obrovskú veľkosť bez toho, aby pociťoval vplyv gravitácie. Ich obrovské telá sú naplnené tukom, ktorý im umožňuje vychutnávať si pružnosť vo vode, čo im bráni pádu pod ich váhou. Predpokladá sa, že samice modré veľryby vážia viac ako samce. Samice vážia 180 000 kilogramov (180 ton), zatiaľ čo samec váži 130 000 kilogramov (130 ton). Na druhej strane novorodenci vážia okolo 2700 kilogramov (2, 7 tony).

Produkujú hlasný zvuk

Modré veľryby sú jedinečné, pretože sú hlasné. Môžu vytvárať zvuky a hovory, ktoré sú vzdialené až 1 600 kilometrov. V porovnaní s prúdovým motorom, volanie modrej veľryby registruje 188 decibelov, zatiaľ čo motor dosahuje 140 decibelov. Ich jazyk zahŕňa kúzla, stonanie a pulzácie. Aj keď produkujú hlasný zvuk, ich hovory sú na nízkych frekvenciách, ktoré sú pod ľudským sluchom.

Mladé veľryby sú tiež veľké

Modré veľryby sú známe pre poskytovanie veľkých teliat. Modrá veľryba môže byť hodnotená medzi obrovské zrelé zvieratá pri narodení. Hmotnosť modrého veľryba teľa je približne 8800 libier, a jeho dĺžka je 26 stôp. Majú najrýchlejšiu zrelosť v živočíšnom svete, keďže modrá veľryba získava približne 200 libier denne. Detské veľryby konzumujú denne 380 až 570 litrov mlieka, čo zodpovedá 4 370 kilokalóriám na kilogram.

Modré veľryby majú obrovské srdce a jazyky

Srdce modrej veľryby je obrovské. To môže byť v porovnaní s veľkosťou auta, a to váži približne 450 kilogramov (992 libier). Pulz modrej veľryby sa dá vycítiť z dvoch míľ ďaleko. Okrem veľkého srdca má modrá veľryba masívny jazyk, ktorý váži rovnako ako slon. Má tiež široké krvné cievy

Veľký apetít pre malé ryby

Je známe, že modré veľryby sa živia kôrovcami známymi ako krill. Majú schopnosť držať v žalúdku naraz 997 kilogramov kôrovcov (2 200 libier). Aby však boli spokojní, musia sa kŕmiť 4 490 kilogrammi (9 000 libier) krilu denne. Modré veľryby sa počas dňa kŕmia v hĺbkach 100 metrov (328 stôp). Kŕmia sa potápaním vpred v skupinách krilu, pričom ryby spolu s vodou vnášajú do úst. Aby im umožnili prehltnúť krill, musia vypustiť vodu tak, že ju pretlačia cez svoje baleenové dosky.

Dlhá životnosť

Modré veľryby majú dlhú životnosť a patria medzi najdlhšie žijúce cicavce. Ich priemerná dĺžka života je asi 80 až 90 rokov, hoci najstaršia známa modrá veľryba žila 110 rokov. Prežitie modrých veľrýb závisí od toho, či je vo vode znečistenie, ľudské bytosti, ktoré ich lovia, alebo či je nedostatočná ponuka potravín.

Schopnosť Rush

Modré veľryby často cestujú na veľké vzdialenosti, pretože sa pohybujú z polárnych regiónov, kde sa kŕmia v lete a zamieria do rovníka, keď sa blíži zima. Modré veľryby môžu cestovať až do rýchlosti 50 kilometrov za hodinu pri interakcii s inými veľrybami, ale ich normálna rýchlosť je približne 20 kilometrov za hodinu. Pri kŕmení spomaľujú na rýchlosti 5 kilometrov za hodinu.

Introverted Creatures

Modré veľryby radi cestujú sami, a ak musia cestovať v skupinách, ich skupiny neprekročia dve veľryby. Ich páry môžu často zahŕňať matku a jej teľa alebo dvoch dospelých. Modré veľryby zostávajú niekoľko kilometrov od seba, aj keď cestujú v súpravách kvôli ich plachej povahe. Modré veľryby sa spájajú iba počas kŕmenia.

Niekoľko čísel

Chytanie modrých veľrýb nebolo v minulosti možné kvôli ich veľkosti a rýchlosti. Avšak nórsky menom Stephen Foyn rozšíril svoj parník o výbušné harpúny. Jeho objav viedol k zániku modrých veľrýb, pretože vynález uľahčil lov veľrýb. Spočiatku mala Antarktída najväčšiu populáciu modrých veľrýb, ale počet sa zúžil na 360 veľrýb potom, čo boli vážne lovené. Zvyšný počet modrých veľrýb je úmerný 0, 15% pôvodného počtu veľrýb.